Varför höjdes amorteringskravet på bostadslån?
– Just nu är räntan låg i Sverige, men när den stiger finns det en risk att en del hushåll kan få det tufft att få ekonomin att gå ihop eftersom boendekostnaden går upp – rejält om du har lånat mycket. Och när låntagarna får sämre ekonomi påverkar det hela samhällsekonomin. Det är då människor drar in på det där take away-kaffet på väg till jobbet, snygga (men kanske onödiga) skor eller en lyxig middag till helgen. Handeln påverkas direkt av detta och många aktörer får det tuffare att klara sig. Att höja amorteringskravet är ett av Finansinspektionens verktyg för att minska den risken, säger Swedbanks och sparbankernas privatekonom Arturo Arques.

Ansök om bolån och lånelöfte här

Vad innebär det nya amorteringskravet?
– Det innebär att om du vill ha ett bostadslån som ligger på mer än 4,5 gånger din årsinkomst, betalar du en procent mer i amortering än om du ligger på under 4,5. Att låna 4,5 gånger sin årsinkomst betyder att lånar väldigt mycket, och då kan det vara bra att säkra upp med en hög amortering, så du snabbt kommer ner i skuldsättning.

Mer om amorteringskravet

Vad innebär det för den som redan har ett lån på bostaden?

– Det nya kravet gäller bara för nya lån. Däremot kan det vara en väckarklocka för den som har höga lån. Om du har så mycket som 4,5 gånger din årsinkomst i lån är det klokt att försöka se till att skapa utrymme att amortera mer.

Köpa bostad för första gången

Ska man alltid försöka amortera så mycket som möjligt?
– Det är bra att amortera så att man stadigt minskar sitt lån, men det är inte alltid det viktigaste att göra. Mitt råd är att först se till att du har en buffert på två månadslöner för oförutsedda utgifter. Det kan vara allt från att bilen går sönder till att du blir av med jobbet, eller att räntan går upp. Om du har en bra ekonomi, är över 40 och vill säkerställa en hygglig pension kan det vara bättre för många att prioritera pensionssparandet i synnerhet om skuldsättningen är låg.