Kvinnor har i genomsnitt en lägre pension jämfört med män. En av anledningarna är att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid, ofta för att vardagen med barn ska gå ihop.

– 30 timmar arbete per månad skulle innebära tusenlappar varje månad i pensionsavsättning, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

– Det får två effekter: dels får kvinnan lägre avsättning till sin egen pension och dels kan partnern som jobbar heltid satsa mer på sitt jobb och få en ännu bättre löneutveckling.

Lär dig mer om pension

Många hushåll har en gemensam ekonomi och delar på kostnaderna. Hushållsarbetet är däremot inte alltid jämställt. I genomsnitt gör kvinnor en timme mer hushållsarbete hemma i relationer där en kvinna och en man lever tillsammans och har barn.

– Det går inte att generalisera kring hur den timmen skulle kunna användas i stället, men det går att räkna på vad det skulle innebära i pensionsavsättning om den skulle vara betald i stället för obetald.

Så mycket behöver du spara till din pension

För någon som arbetar som grundskollärare med en inkomst på 26 500 kronor per månad motsvarar en timmes arbete per dag 1 100 kronor i pensionsavsättning (allmän pension + tjänstepension). För en undersköterska motsvarar den 900 kronor och för en controller 2 300 kronor per månad.

– Sedan ska man ju så klart väga in att föräldrar ofta vill vara hemma med sina barn. Men det är viktigt att man förstår att tiden vi är borta från arbetsmarknaden påverkar pensionen och att det är något som har ett pris.

Så funkar pensionen – artikel från En bättre framtid

Vill man vara jämställd behöver man fundera ett varv extra för hur den partner som jobbar mindre kan kompenseras.

– Den som gör mer i hemmet bör kompenseras för det. Är man gift eller registrerade partners kan den som tjänar mer till exempel föra över pensionsrätter för premiepension till sin partner. Ett annat bra alternativ är att den som tjänar mer hjälper till med ett privat pensionssparande till den som tjänar mindre, och det sparandet bör vara enskild egendom för att skyddas i händelse av skilsmässa, säger Madelén Falkenhäll.