"Nudging" är ett begrepp som handlar om att göra småsteg, eller knuffar, för att hamna i rätt riktning. Den här metoden kan användas i en massa olika sammanhang där det behövs en förändring för att uppnå ett visst resultat, till exempel när det gäller att pensionsspara. Och att knuffa sig till en bättre pension är ett knep som kan ge ganska stora effekter på sikt.

Ett projekt som har testat nudging på amerikanska företag har visat att det går att få människor att spara mer till pensionen med en knuff i rätt riktning. Översatt heter projektet "Spara mer imorgon" och handlar om att, tvärtemot allt du har lärt dig, skjuta på saken. Istället för att förändra allt idag lovar du att du ska spara en viss del av kommande löneökningar till pensionen.

Räkna själv: Så mycket behöver du spara till din pension

Att lova bort något du ännu inte har är ett löfte som har visat sig vara enkelt att hålla eftersom framtida löneförhöjningar inte påverkar dig här och nu. Dessutom behöver du inte lägga om din livsstil när det väl är dags att börja spara. Och har du väl börjat spara dina löneförhöjningar är det enklare att stå fast vid beslutet än att börja fundera på alternativen.

Richard Thaler är en av personerna bakom teorin. Han belönades 2017 med Riksbankens ekonomipris i Nobels minne för sitt arbete med knuffteorin. I grunden handlar det om att människor agerar i gränslandet mellan ekonomi och psykologi. Vi människor fattar ofta beslut baserade på känslor och orkar inte alltid sätta oss in i komplexa frågor. Därför kan enkla knuffar – som vilket alternativ som är förvalt när du ska välja – få stor effekt.

Lyssna på vår podd - Hur påverkar man sin pension?

Ett lyckat exempel på senare tid har varit PPM-valet där den förvalda fonden Såfa (för de som inte väljer något alls) har presterat bra.

– Ett annat exempel på en pensionsknuff är förval i samband med uttag av tjänstepension, det är viktigt att sätta sig in i effekten av de olika förvalen, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Så funkar pensionen – artikel från En bättre framtid
 

Sugen på att testa nudging?
Hur går du då tillväga för att konkret knuffa dig själv i rätt riktning när det gäller pensionssparande? En metod är att skriva ett kontrakt med dig själv där du lovar att en del av nästa löneförhöjning – och varje löneförhöjning därefter – går till ett pensionssparande. För nu är det faktiskt bevisat att det kan löna sig att skjuta på saker.