Lantbrukarnas investeringar har både minskat och ökat. Maskininvesteringarna har backat, medan byggnadsinvesteringarna har gått fram. Det är framför allt företagare inom mjölk- och nötköttsproduktion samt växtodling som har investerat i byggnader.

– Torkan var en väckarklocka för Sveriges lantbrukare och innebar att en del planerat om och senarelagt sina investeringar. Många verksamheter påverkas av både ökade kostnader och minskade intäkter, men vi är övertygade om att de flesta kan fortsätta utveckla en lönsam verksamhet. Ett viktigt medskick till lantbrukarna är att hålla järnkoll och räkna på företagets ekonomi. Ha också en löpande dialog med oss och övriga rådgivare samt era leverantörer, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna.

Produktion av förnybar energi anses vara den främsta affärsmöjligheten

Drygt 8 av 10 planerar olika åtgärder för att förbättra lönsamheten, främst genom att effektivisera sin produktion och många tittar också på nya affärsmöjligheter. Populärast är energiproduktion för eget bruk. Av de som vill producera energi fortsätter intresset för förnybar energikällor att öka. Nästan 8 av 10 vill satsa på solenergi och 1 av 10 vill satsa på vindkraft som därmed vänder uppåt efter en nedåtgående trend.

– Jag har hittills analyserat mer än 6 000 hektar i södra Sverige för 2018 och kan bekräfta att lönsamhetsläget försämrades för många lantbrukare. Men många lyckades minska den ekonomiska smällen genom att skapa nya affärsmöjligheter och samarbeten samt av att ha en diversifierad verksamhet. Jag är inte förvånad över att 7 av 10 lantbrukare skulle rekommendera en ung människa att bli lantbrukare. Svenskt lantbruk är en framtidsbransch. Matens ursprung och sättet det produceras på blir allt viktigare, säger Christine Andersson, Affärsrådgivare och Agronom, LRF Konsult Ängelholm.

För mer information

Läs hela rapporten, pressmeddelandet och mer om Lantbruksbarometern: Lantbruksbarometern 2019