Många svenskar har ett strutsbeteende när det kommer till pensionsfrågor, men det finns stora fördelar med att sluta upp med det.

– Börja med att gå in på minpension.se, där kan du se en prognos över din framtida pension, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Lyssna på vår podd - Hur påverkar man sin pension?

Att ta för vana att årligen logga in och se sin pensionsprognos, gör att man kan lära sig något nytt varje gång även om man inte förstår alla detaljer.

Det finns egentligen ingen fast pensionsålder, men pensionen kan tidigast tas ut från och med den månad du fyller 62 år. Du har rätt att arbeta fram till 68 års ålder, efter det krävs samtycke från din arbetsgivare.

Räkna själv: Så mycket behöver du spara till din pension

Hur länge du väljer att arbeta gör stor skillnad. Swedbanks beräkningar visar att en person med ett genomsnittligt betalt yrke kan få omkring 1 000 kronor mer i månaden i pension genom att jobba ett eller ett par år till.

Bara var femte planerar att arbeta så länge som Pensionsmyndigheten föreslår

– Kan, orkar och vill du jobba längre kan det göra stor skillnad. Det beror på att du tjänar in mer pengar till din pension, att ditt pensionskapital genererar avkastning längre tid och att utbetalningen beräknas på färre år. Du kan även ta ut din allmänna pension till 25, 50 eller 75 procent, om du vill jobba kvar på deltid, säger Madelén Falkenhäll.

Så påverkar livsvalen pensionen

Genom att i god tid sätta sig in i pensionsfrågan kan man dessutom undvika obehagliga överraskningar. Många pensionärer kan uppleva att pensionen drastiskt sjunker från en dag till ena annan. Då kan det till exempel handla om att en tjänstepension varit inställd på fem års utbetalning, istället för livsvarig utbetalning.

– Ett livsvarigt uttag av pensionen kan för ett genomsnittligt yrke ge drygt 60 procent av slutlönen. Väljer du istället en utbetalning av tjänstepensionen på fem år kanske du får omkring 90 procent eller till och med mer än du har ui lön innan pension. Det kan ju verka härligt, men när utbetalningen sedan efter de fem åren är slut faller den till 50 procent eller ännu lägre vilket kan komma som en chock för många*. Det finns för- och nackdelar med livsvarig respektive tidsbegränsad utbetalning av tjänstepensionen, säger Madelén Falkenhäll och tipsar om att när du vet ungefär hur stor din pension kommer att bli kan du stresstesta din ekonomi genom att prova att leva på den inkomstnivån ett par månader. Då kan du även se över dina utgifter, finns det till exempel utrymme att amortera mer på bostadslånet för att minska din framtida boendekostnad?

Riskerar du minuspension?

– Tänk också på att ett pensionssparande kan göra stor skillnad för din framtida pension. Väck din egen nyfikenhet, så kan pensionen bli en härlig tid att se fram emot.

Höjd pensionsålder - så påverkas du