Pensionssystemet består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Pensionen baseras på hela livsinkomsten, det vill säga lön och antal år i arbete.

– För att få en hög pension behöver du jobba så många år som möjligt, till en så hög lön som möjligt, tipsar Arturo Arques.

Allmän pension är den pension du får från staten. När du arbetar och har en inkomst sätts det av pengar till din allmänna pension. Den allmänna pensionen består i sin tur av inkomstpension och premiepension.

Lär dig mer om pension

Tjänstepensionen är den pension du får från din arbetsgivare. Men tjänstepension är inget lagkrav, och ungefär tio procent av alla löntagare i Sverige har inte någon tjänstepension.

– Om du inte har någon tjänstepension, be din arbetsgivare att få det. Blir svaret nej, be om en löneökning som motsvarar 4,5 procent av din lön efter skatt. Den extra summan, som du placerar själv i ett eget sparande, motsvarar tjänstepensionen. Säger chefen nej till det också? Se dig om efter ett nytt jobb, säger Arturo Arques.

Börja pensionsspara

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcker ganska långt – men sällan hela vägen. Vill du ha högre pension och kunna unna dig saker på ålderns höst, då behöver du även ha ett privat pensionssparande.

Lyssna på vår podd - Hur påverkar man sin pension?

– Även små summor kan göra stor skillnad. Sparar du en 500-lapp i månaden i 40 år, då har du en kvarts miljon kronor på kontot när du går i pension. Om du investerar pengarna i aktier eller fonder, då finns möjligheten att summan är långt större än så. Men givetvis finns det ingen garanti; har du otur kommer ditt kapital att krympa, avslutar Arturo Arques.

Hushållsarbete slår mot pension – artikel från En bättre framtid