Hoppa till textinnehållet

Så bidrar vi till en hållbar utveckling

On a bench outside at winter.

Vi har ett stort ansvar att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Social genom att engagera oss i samhället. Etisk och miljömässig genom att erbjuda tjänster och produkter som gör gott för människor och miljön. Ekonomisk genom att hjälpa dig till en bättre ekonomi. Det ska vara lätt för dig att fatta bra beslut.

100 %

Alla fondbolag på vår fondlista har skrivit under UNPRI (FN:s principer för ansvarsfulla investeringar).

30 miljarder

Swedbank Robur investerar mest i gröna obligationer av fondförvaltare i Norden.

53 800

Antalet unga vi utbildat i privatekonomi under 2020 via vårt initiativ Ung ekonomi.

Så kan du spara 

Börja månadsspara

Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Om du månadssparar blir sparandet av.

Välj hållbara fonder

Du kan göra skillnad genom att spara i fonder som bidrar till en hållbar utveckling. Fonderna kan till exempel utesluta vissa bolag eller försöka påverka dem. I vår fondlista kan du filtrera fram olika hållbara fonder. 

När du får råd av oss

När du får rådgivning om hur du ska spara kan du vara säker på att vi bara väljer fonder som följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De ska också ha antagit en klimatpolicy och välja bort investeringar i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Som bank kan vi också ställa krav på fondbolagen att förbättra sitt hållbarhetsarbete.

 

Så kan du låna 

Gröna bolånet

Gröna bolånet är för dig som ska köpa en bostadsrätt eller villa som är byggd för att vara mer energieffektiv och mer hållbar.

Grön byggnad

Energilån

Ta hjälp av ett Energilån för att investera i lösningar som kan minska energiförbrukningen på bostaden och sänka dina kostnader.  

Glödlampa

Sollån

Funderar du på att investera i solceller? Med solpaneler ger du dig själv möjligheten att sänka dina elkostnader.

Solenergi

Gröna billån

Intresserad av elbil eller en bil med ett mer begränsat utsläpp? Då kan Grönt billån vara något för dig.

Bil

Swedbank i samhället – för en hållbar utveckling 

200 år av samhällsengagemang

  • Ung ekonomi – vi utbildar barn och unga så de kan ta kontroll över sin ekonomi och påverka sin framtid.
  • Friends – vi är stolt huvudpartner till Stiftelsen Friends som kämpar för en värld där inget barn utsätts för mobbning.
  • Digital ekonomi – med utbildning och guidning i digitala tjänster bidrar vi till att minska det digitala utanförskapet.
Jordglob

Våra dotterbolag – tillsammans gör vi skillnad

Swedbank Robur

Swedbank Roburs vision är att vara världsledare i hållbart värdeskapande. Vi arbetar för att utveckla branschen genom att sätta upp standarder för hållbara investeringar och driva på en mer hållbar utveckling framåt. Swedbank Robur strävar efter att skapa långsiktig avkastning för kunderna och samtidigt bidra till en positiv utveckling för samhället och miljön.

Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring erbjuder pensions-, kapital- och  person/riskförsäkringar till privatpersoner och företag. Vi arbetar för en hållbar utveckling av samhälle och miljö för att höja graden av hållbarhet både utifrån kunderbjudande och bolagets interna arbete.