Hoppa till huvudinnehåll
Glad kvinna med en blå handuk om håret sitter hemma framför en dator

Privatekonomi - tips och analyser

Här kan du ta del av analyser, rapporter och tips om privatekonomi och finansiell hälsa.

Vi är privatekonom Arturo Arques, hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll och ungdomsekonom Julia Hofvendahl. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Aktuellt - information och tips kring din privatekonomi

 • 2023-11-22 08:00

  Swedbank Boindex: Bostadspriserna har sannolikt inte nått botten

  Efter sex kvartal med sjunkande värden vände Swedbank Boindex upp under årets tredje kvartal. Lägre bostadspriser samt lägre el- och uppvärmningskostnader är förklaringen. Fortsatt stigande bolåneräntor talar för att bostadspriserna ännu inte nått botten. 

 • 2023-11-16 08:00

  2023 – året som förändrade ungas syn på ekonomi

  Det ekonomiska läget har förändrat åtta av tio unga vuxnas syn på ekonomi. Många har lagt om sin vardag och skjutit större inköp på framtiden. Även utbildning och karriärval påverkas, och trenden att vilja äga sitt första boende är bruten. Det visar en rapport från Swedbank.

 • 2023-10-27 08:45

  Sämre ekonomi hotar inte veckopengen

  Veckopeng är någonting som nästan alla föräldrar är uppväxta med. Det är också en tradition som lever vidare. Tre av fyra barn får idag vecko- eller månadspeng. Trots kraftigt försämrad köpkraft är veckopengen inte hotad. Det visar en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

 • 2023-10-20 08:00

  Hållbart sparande ökar trots ekonomiskt tuffa tider

  Trots ekonomisk kris håller intresset för att spara hållbart i sig. Över 40 procent av fondspararna uppger idag att de placerar sina pengar i fonder som aktivt bidrar till en hållbar utveckling i samhället. Det är en stark ökning sedan 2017, då 25 procent uppgav att de sparar hållbart. En stor drivkraft för hållbart sparande är klimatet. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank.

 • 2023-10-04 07:00

  Swedbanks matkasse: Fortsatt ökade matkostnader för hushållen

  Swedbanks matkasse steg med 4,7 procent från 5 967 till 6 248 kronor under perioden januari till och med augusti. Matpriserna pressar många hushåll, men den som är riktigt prismedveten kan få ner kostnaderna för matinköpen rejält. Det visar en ny rapport från Swedbank och sparbankerna.    

Fler pressmeddelanden

Senaste rapporterna

Privatekonomer Arturo Arques, Madelén falkenhäll och Julia Hofvendahl

Koll på plånboksfrågor

Få koll på de privatekonomiska frågor som debatteras, analyseras och aktualiseras just nu.

Kvinna sitter ute med en kaffe latte vid ett bord och jobbar på sin laptop

Privatekonomiska tips på enkel svenska och engelska, personal finance in English

Finansiell hälsa

Med koll på ekonomin kan man öka sin trygghet och frihet. Vårt index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om vardagsekonomi, sparande, lån och ekonomisk trygghet. Läs mer här.

Hållbart sparande

Hållbart sparande innebär att du placerar dina pengar så att de på ett positivt sätt påverkar miljö och klimat, men även främjar hållbarhet utifrån ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Genom att spara hållbart kan du vara med och bidra till en hållbar utveckling av samhället och världen.

Rådgivning - när du vill få hjälp

Vill du få koll på hur din ekonomi mår och få konkreta råd för hur du kan komma i gång med ett sparande? Eller se över din ekonomi i stort? Då kan det vara en bra idé att gå igenom en rådgivning - helt kostnadsfritt.

Självbetjäning

Händelser i livet

Vill du läsa mer? Här har vi samlat artiklar med tips och råd, för olika händelser i livet.